C.C.I. Botosani

Prin legea din 1868 pentru infiintarea Camerelor de Comert s-a stabilit pentru Nordul Moldovei o Camera de Comert la Botosani. Mai tarziu cu 2 luni, prin Decretul princiar No.996 din 3 iulie 1868 s-a alipit acestei camere de comert judetul Dorohoi, iar prin legea publicata in Monitorul Oficial No.31 din 1886 i se adauga si judetul Falticeni  (Baia)
Efectiv insa "Camera de Comert si de Industrie Botosani" ia fiinta la 18 august 1868, formand a 9-a circumscriptie din cele 12 Camere de Comert din vechiul Regat.
In aceasta formatie "Camera de Comert si de Industrie" Botosani cu judetele Dorohoi si Baia functioneaza pana in mai 1925 cand prin legea de reorganizare a Camerelor de Comert se atribuie acestei circumscriptii si judetul Hotin. Noua formatiune dureaza pana in iulie 1929 cand judetul Hotin formeaza camera aparte.
"Camera de Comert si de Industrie" din Botosani, cu judetele Dorohoi si Baia este singura Camera de Comert a carei circumscriptie s-a mentinut asa dupa cum s-a format inca de la constituirea ei. Primii conducatori ai Camerei de Comert au fost numiti, iar nu alesi. Cele dintai alegeri s-au facut in 1874.
In intervalul 1868-1932 au fost 21 Consilii de Administratie primul (1868- 1874 ) numit, iar celelalte alese prin vot.
"Camera de Comert si de Industrie" din Botosani este printre putinele din tara ale carei Consilii de Administratie au stat intotdeauna pana la sfarsitul mandatelor lor, iar functionarii si-au pastrat continuu posturile.
Inca de la inceputul functionarii ei "Camera de Comert si de Industrie" Botosani si-a spus cuvantul asupra tuturor chestiunilor la ordinea zilei.
Pentru reglarea vietii economice din Moldova de Nord, in urma cererii Camerei de Comert, s-a infiintat in 1926 Bursa de Cereale si Marfuri. Bursa de Cereale si Marfuri a avut o activitate redusa datorita faptului ca legea nu obliga nici pe vanzator, nici pe cumparator sa inscrie tranzactiile la Bursa.
Prin Decretul nr.74/24 februarie 1949 Camerele de Comert si Industrie se desfiinteaza, cu exceptia Camerei de Comert si Industrie Bucuresti si a Camerelor Mixte.

CINE SUNTEM NOI
Constituita prin Adunarea Generala a membrilor din 24.07.1990 si consfintita prin HG 799/23.07.1990, Camera de Comert si Industrie Botosani a luat fiinta in baza Decretului Lege 139/12.05.1990, care stipula cadrul legislativ, organizarea, functionarea si atributiile acestei noi institutii. Intr-adevar, dupa o absenta de aproape o jumatate de secol din peisajul economic romanesc, Camerele de Comert si Industrie teritoriale au fost reinfiintate cu scopul de a umple un gol institutional creat de centralismul politic si economic al regimului comunist. In anul 2007 apare Legea 335, legea Camerelor de Comert,  care recunoaste o data in plus legitimitatea si importanta existentei sistemului camerelor de comert in economia romaneasca.
Organizatie asociativa, democratica prin structura, apolitica, neguvemamentala, autonoma si de utilitate publica, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Botosani are drept scop, asa cum precizeaza statutul sau, "promovarea comertului si industriei romanesti pe plan interm si extern si sprijinirea membrilor sai, in principal a IMM-urilor cu capital privat, in raporturile cu autoritatile din tara si organismele specializate din strainatate".
Aceasta a fost misiunea deloc usoara pe care Camera de Comert, Industrie si Agricultura Botosani si-a asumat-o cu deplina responsabilitate, dublata de ambitia de a-si demonstra nu doar capacitatea de a fi un demn continuator al traditiei "Camerei de Comert si de Industrie" si de a-si indeplini atributiile legale, ci si de a anticipa nevoi inca neexprimate ale firmelor membre. Astfel, cu un entuziasm dublat de multa munca si competenta, Camera a reusit sa-si defineasca vocatia si misiunile concrete de atins, acelea de a reprezenta interesele comunitatii locale de afaceri, de a informa si de a furniza asistenta tehnica directa printr-o gama foarte diversificata de servicii specializate.
DE CE ESTE NEVOIE DE NOI
In cea dintai si cea mai specifica misiune a sa, aceea de lobby in favoarea membrilor, prin reprezentarea intereselor firmelor comerciale si industriale din regiune, Camera de Comert Industrie si Agricultura Botosani se afla intr-o relatie de comunicare si sprijin reciproc cu IMM-urile, ea existand prin si pentru ele si trebuind sa se faca purtatoarea de cuvant a intereselor acestora in toate instantele locale, nationale si internationale in care se iau decizii politice si administrative ce afecteaza climatul afacerilor. Intelegand valoarea exacta a "marfii" ce se cheama informatie pentru reusita oricarei afaceri, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Botosani a cultivat si exploatat relatiile sale firesti cu retele nationale ale Camerelor de Comert si ale altor structuri de informare, nationale si international
Fiind constienti pe de o parte ca neracordarea la retele internationale de informatie a firmelor care pot beneficia de aceasta, fiind flexibile si in plina dezvoltare economica, duce practic la excluderea lor de pe piata tranzactiilor nationale si internationale, iar pe de alta parte ca numai dezvoltarea lor atat numerica cat si ca potential economic poate crea o baza solida pentru dezvoltarea economica locala si regionala, Camera de Comert doreste sa constituie pentru firmele botosanene o adevarata banca de date sau, mai exact, codul lor de acces la informatii din toate domeniile, vizand direct sau indirect activitatea nationala si europeana, reglementari si standarde internationale, uzante in comertul intemational, oportunitati de afaceri sau programe de asistenta tehnica si financiara.
In mod logic si necesar, efortul de cumulare si diseminare a informatiilor este dublat de o oferta foarte diversificata de servicii specializate, constand in consultanta juridica in domeniul afacerilor, consultanta si asistenta tehnica in domeniul comertului exterior, formarea profesionala continua a intreprinzatorilor particulari si a managementului societatilor cu capital majoritar de stat.
Pentru cresterea competitivitatii produselor si serviciilor si promovarea exporturilor romanesti, Camera organizeaza participarea firmelor locale la manifestari promotionale, targuri si expozitii, misiuni economice in tara si strainatate, forumuri de afaceri, colocvii si simpozioane, toate menite sa faciliteze mai buna cunoastere a potentialului economic al regiunii si sa prilejuiasca contacte directe cu parteneri straini, potentiali colaboratori sau investitori in zona noastra.

 

Vizitatori site

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi65
mod_vvisit_counterIeri277
mod_vvisit_counterAceasta saptamana607
mod_vvisit_counterSaptamana trecuta3877
mod_vvisit_counterLuna aceasta9505
mod_vvisit_counterLuna trecuta9738
mod_vvisit_counterToata perioada416557

We have: 15 guests online
IP-ul tau:: 3.85.143.239
 , 

Abonare newsletter

Proiect D.A.R.M.A. -...

DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ŞI RELAŢIONARE ÎN MEDIUL DE AFACERI D.A.R.M.A. Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”Domeniu major de...

Read more...

Obiective si rezultate

Obiectivul proiectului: Dezvoltarea abilităţii managerilor şi angajaţilor din IMM –uri şi a persoanelor care doresc să dezvolte o afacere pe baza unui program de educaţie antreprenorială...

Read more...

Activitati

Susţinerea dezvoltării antreprenoriale prin furnizarea serviciilor suport va conduce la creşterea numărului şi competitivităţii întreprinderilor din judeţele partenere, reţeaua mobilă din...

Read more...

Parteneri Proiect


 • C.C.I.A. BOTOSANI (beneficiar proiect)

  Botosani, str. Dragoş Vodă Nr. 13, Tel.: 0231 513630, Fax: 0231 517532, E-mail: secretariat@cciabt.ro

  Website

 • C.C.I. SUCEAVA 

  Suceava, Str. Universitatii, Nr. 15-17, Tel.: 0230 521 506, Fax: 0230 520 099, E-mail: cci@ccisv.ro

  Website

 • C.C.I. BACAU 

  Bacau, Strada Libertatii, Nr. 1, Tel: 0234 570010, Fax: 0234 571070, E-mail: ccibc@ccibc.ro

  Website

 • C.C.I.A. VRANCEA 

  Focsani, Str. Cuza Voda Nr. 14, tel./fax: 0237-213.210, E-mail: info@ccia-vrancea.ro

  Website

 • Asociația pentru Integrare și Dezvoltare Comunitară - INDECO IASI 

  Iasi, Str. 14 Decembrie 1989 nr.2B et.2, Tel.: 0232 258653

  Website